De zomer van 2020 zal door de coronacrisis compleet anders zijn dan alle eerdere zomers. Maar hoe gaat de zomer van 2021 eruitzien? Voor Shell Venster, het relatiemagazine van Shell spraken we een viroloog, een topsporter, een tulpenbollenkweker, een directeur van een reisorganisatie en een muzikant over hoe hun zomer van 2021 eruit zal gaan zien.

De tulpenbollen van Simon Pennings

Bijvoorbeeld Simon Pennings, tulpenbollenkweker uit Noordwijkerhout. Toen ze zo ongeveer zijn land platliepen en te dicht bij zijn medewerkers kwamen, was de maat vol voor Simon Pennings. “Mensen doen kennelijk alles voor een selfie met een tulpenveld op de achtergrond. Ik heb dranghekken moeten neerzetten en afzetlinten gespannen en uiteindelijk heb ik enkele velden moeten ‘koppen’. Zonde, maar het kon niet anders. Ik had ze liever langer laten staan. Het heeft zelfs het nieuws nog gehaald.” Pennings verwacht veel meer online te gaan verkopen en is hard aan de slag met een webshop.

Roel Coutinho, voorganger van Jaap van Dissel bij RIVM

En hoe denkt de voorganger van Jaap van Dissel, viroloog Roel Coutinho over volgend jaar zomer? “Het is verstandig om er rekening mee te houden dat het lang kan gaan duren. En dat het in golven gaat. Het virus blijft zolang er geen vaccin is en kan ieder moment weer een opleving krijgen. We hebben het momenteel weliswaar redelijk in de kiem gesmoord, maar het is niet weg. Hoe snel het weer gaat oplaaien en hoe hoog die pieken zullen zijn, zal afhangen van hoe het virus zich gedraagt en hoe wij daar mee omgaan.”

Het diepere reizen

Elske Doets van Amerika specialist Doets Reizen ziet de coronacrisis als het uitgelezen moment voor de transitie naar gecontroleerde mobiliteit en het diepere reizen. Wat ze daarmee bedoelt? “Nou, niet meer tien natuurparken in drie weken proppen, maar misschien een of twee. En dan echt goed. Dan krijg je de kans om de parken veel dieper te bekijken. Waarom zou jij alleen een foto van de Grand Canyon willen maken en daarna, hup, weer door? Het is toch veel mooier om een wandeling van vijf uur te maken en echt dat wereldwonder
te doorvoelen.”

En Componist des Vaderlands, paralympisch zwemkampioen en reisspecialist Amerika?

Wat verwachten zij van hun leven, hun business en de ontwikkeling van het virus? In Shell Venster staan de vijf uitgebreide interviews.