Gert-Willem Bal en Ron Groenewegen runnen het Vlaardingse bedrijf Huyser. Een familiebedrijf waar een man en vrouw of 20 werken. Ze zijn groot in draadweerstanden, handgemaakte draadweerstanden. Daar zijn ze druk mee, de hele dag, en vaak ook nog ’s avonds. Maar ze vinden ‘duurzaamheid’ ook belangrijk. Maak daar maar eens tijd voor. Gelukkig mogen de DuurzaamheidsRapporteurs ze op weg helpen.

Gert-Willem en Ron willen een compleet duurzaamheidsbeleid voor hun organisatie. Met een verslagje erbij, en helemaal volgens de criteria van de MVO Prestatieladder. Het maakt niet uit dat het bedrijf ‘slechts’ 20 medewerkers telt. Ook met die grootte kun je nadenken over je CO2-footprint, de keten, mensenrechten, eerlijk ondernemen, productlabeling, kinderarbeid, veiligheid, een goed bestuur en ga zo maar door. Ze willen overal over meedenken. Ze zijn bereid over bijna ieder onderwerp hun mening te geven. En openheid van zaken.

Huyser wil het, maar hun opdrachtgever ook

Het fanatieke duurzaamheidsdenken komt bij de mannen van Huyser zelf vandaan. Intrinsiek gemotiveerd. En met de paplepel ingegeven, want de vroegere directeur, de vader van Gert-Willem, was er al scherp op dat er geen vieze dingen door het gootsteenputje werden gespoeld. En dat er niets bruikbaars werd weggegooid. Zuinigheid heette dat toen. Daarbij wil Huyser de duurzame inspanningen bestendigen omdat een grote opdrachtgever dit van hen verlangt. Niet alleen leveren ze uitmuntende weerstanden en -standjes, ook moeten die op een verantwoorde manier worden vervaardigd.

Trots

De DuurzaamheidsRapporteurs zijn op dit moment alle duurzaamheidsinformatie over Huyser aan het verzamelen. Om er vervolgens beleid van te smeden. Dat is er nog niet. Soms moeten we ook even wachten, omdat ‘draadweerstanden maken’ net wat hoger op de agenda staat. Maar we willen nu al wel uitspreken dat we trots zijn op een onderneming als Huyser, die ondanks haar geringe grootte, ondanks haar capaciteit en misschien wel de kennis over mvo, haar verantwoordelijkheid neemt en deze slag wil maken. En ook erg leuk: dat samen met ons wil doen. Het is onze wens ook MKB duurzamer te laten ondernemen.