Gisteren, tijdens de Dag van de Duurzaamheid, maakten De DuurzaamheidsRapporteurs een duurzaam toertje door Zuid-Holland. We zagen een wethouder duurzaamheid in de Hoeksche Waard een energie-opwekkende dansvloer vol kinderen aanmoedigen, we aten verschillende kleuren lokale zoete aardappelen van scholieren van het WellantCollege uit Gouda en we werden de Joop Zoetemelk van de plaatselijke duurzame pubquiz.

Op al deze evenementen waren het dit keer niet de groene mensen die andere groene mensen informeerden. Nee, hier op deze plekken, in de hoekjes en gaatjes van Nederland, vonden de duurzame professionals nieuwe doelgroepen. Moeders van kinderen, kinderen, beginnende mkb’ers, weifelende werknemers, zeurende zzp’ers. Die ze met nieuwe inzichten naar huis konden sturen.

Blij mens

Het was een blij mens, die wethouder Gerard den Boer. Wat een hoop kinderen he. Kinderen, die zijn belangrijk, de toekomst. Tevreden keek hij naar hoe verschillende plaatselijke dansgroepen op de discovloer stampten. Op die manier wekten ze energie op. Het was de bedoeling dat het een recordpoging werd. Even daarvoor had de wethouder het duurzame evenement in de Hoeksche Waard geopend. En de organisatie alvast bedankt voor hun harde werken. Om dit mogelijk te maken.

Een heus festival met een spreekstalmeester in een pinguinpak en een toeter

De organisatoren van het evenement hadden er een heus festival van gemaakt. Met ‘verschillende activiteiten naast elkaar’. Er was een borrel voor groene ondernemers uit de Hoeksche Waard. Wat foodtrucks met lokale Hoeksche kaas en smoothies. Kraampjes met flyers en rolbanners van bijvoorbeeld een repareercafé, een uitzendbureau voor duurzame professionals, een adviseur in levensloopbestendig wonen en een bedrijf dat doet in spouwmuurisolatie. Er was ook side-programma met spreekbeurten van bedrijven. En een energieopwekkende dansvloer. Een spreekstalmeester met een pinguinpak en een toeter zorgde voor het ‘festivalgevoel’.

Schermafbeelding-2018-10-11-om-16.10.23

Heel veel daken. Heel veel

Volgens wethouder Den Boer is duurzaamheid echt een speerpunt in de Hoeksche Waard. Hij had een ‘stevige ambitie’ geformuleerd om in 2030 energieneutraal te worden. Gelukkig ligt er een plan. Zonnepanelen. Dat gaat het worden. Alle huizen en schuren moeten er mee vol. Er zijn veel daken in de Hoeksche Waard, heel veel.

De meeste boeren van Nederland

Binnenkort zijn er verkiezingen in de Hoeksche Waard. Er komt een gemeentelijke herindeling. Alle kernen worden samen één gemeente. De gemeente met de meeste boeren van Nederland wordt het. Gerard den Boer, van de SGP en de gemeente Korendijk vertegenwoordigend, zou nog wel een termijn kunnen en willen. Hij staat inmiddels op de lijst.

Verschillende kleuren zoete aardappelen

Dan door naar Gouda. Daar hadden de leerlingen van het Wellantcollege een biologisch driegangendiner gemaakt. Er was pompoensoep met een schepje room. Of zonder. Het vegetarische hoofdgerecht bestond uit een salade met appeltjes en verschillende kleuren zoete aardappelen. En dan nog een toetje, met appelcrumble. Allemaal lokaal, van GOUDasfalt, dat zo’n beetje de duurzame plek van Gouda aan het worden is.

Een scharrelkippetje erbij was lekker geweest

Naast ons zaten twee vriendinnen. Twee duurzame vriendinnen. Eind vijftig. Ze hadden in de lokale krant gelezen over dit diner. ‘Echt iets voor ons’, vonden ze. Ze waren zelf heel erg met duurzaamheid bezig. Minder vliegen, zonnepanelen op hun dak, een dag in de week geen vlees. Het hoeft niet allemaal maar meer meer meer, en dan nog een grotere auto. Ze deden het vanuit hun geloofsovertuiging. Als christen vinden ze het belangrijk om over de toekomst na te denken. Duurzaamheid noemen ze rentmeesterschap in het christens. Het vegetarische gerecht vonden ze heel lekker, al miste de ene vriendin wel een lekker kippetje erbij. Een scharrelkippetje, nuanceerde ze.

Nieuwe weetjes om mee naar huis te nemen

Later die avond kregen de vriendinnen bevestigd dat het een goede keuze is om een dag in de week geen vlees te eten. Een werknemer van Urgenda, die terloops vertelde dat de jubileumeditie van de landelijke Dag van de Duurzaamheid tevens de laatste was, liet wat slides zien en adviseerde het publiek één dag in de week geen vlees te eten. Elke dag worden er 1,8 miljoen dieren geslacht, moesten we weten. En rund is erger dan varkensvlees, en varkensvlees erger dan kip. Voor de meesten van de aanwezigen waren dit nieuwe weetjes. Namen ze mee naar huis. Om het aan hun – in de meeste gevallen – man te vertellen, En hun buren. Op verjaardagen. In de kerk.

Joop Zoetemelk

De avond sloten we met een duurzame pubquiz. Zo’n digitale, waarbij je moet inloggen op je telefoon. We hielpen onze naaste concurrenten met inloggen en werden uiteindelijk tweede, achter de winnaar met de nickname KouweKleren. Met name op de vraag hoeveel marge supermarkten op hun producten leggen, schatten we verkeerd in. We dachten 12%, maar het is 44%. We wonnen twee doosjes fairtrade thee, en twee repen Tony Chocolony. Van de Goudse Wereldwinkel.